آخرین مطالب

یادداشت تحلیلی عضو هیات علمی دانشگاه مازندران درخصوص نام‌گذاری سال 1401 توسط مقام معظم رهبری؛

ارایه برنامه‌های منسجم و متعالی‌تراقتصاد دانش‌بنیان با سرعت بیشتری محقق می شود تفکر، اندیشه و دانشگاه

ارایه برنامه‌های منسجم و متعالی‌تراقتصاد دانش‌بنیان با سرعت بیشتری محقق می شود

  بزرگنمایی:
گروه تفکر و اندیشه: عضو هیات علمی دانشگاه مازندران درخصوص نام‌گذاری سال ۱۴۰۱ توسط مقام معظم رهبری گفت: باید سعی شود تا با ارایه برنامه‌های منسجم و متعالی‌تر و در عین حال دقیق‌تر با تمرکز بر رقابت‌پذیری این شرکت‌ها و ارتقای جایگاه صادراتی آن‌ها، اقتصاد دانش‌بنیان با سرعت بیشتری محقق شود.

گروه تفکر و  اندیشه: عضو هیات علمی دانشگاه مازندران درخصوص نام‌گذاری سال 1401 توسط مقام معظم رهبری گفت:  باید سعی شود تا با ارایه برنامه‌های منسجم و متعالی‌تر و در عین حال دقیق‌تر با تمرکز بر رقابت‌پذیری این شرکت‌ها و ارتقای جایگاه صادراتی آن‌ها، اقتصاد دانش‌بنیان با سرعت بیشتری محقق شود.


به گزارش پایگاه خبری فجر شمال، ابوالحسن حسینی عضو هیات علمی دانشکده علوم اقتصادی و اداری دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی، به بیان راه‌حل‌هایی جهت تحقق شعار سال 1401 که از سوی رهبر انقلاب به تولید، دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین، نام‌گذاری شد، پرداخت.

       وی در این یاداشت تحلیلی آورده است:
 
بیش از دو دهه از نام‌گذاری و ارایه شعار سال توسط مقام معظم رهبری به‌صورت رسمی و در پیام نوروزی می‌گذرد و ایشان هر ساله با توجه به مسایل مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، شعاری را به عنوان شعار سال انتخاب و آن را به دولت‌مردان و مردم گوشزد می‌نمایند. با توجه به این موضوع، حدود یک دهه است که انتخاب شعار سال از سوی ایشان، سمت و سوی مشخص اقتصادی پیدا کرده و ایشان به‌شدت این جنبه را برای تعالی نظام، خودکفایی هرچه بیشتر کشور در برابر قدرت‌های جهانی و مقابله با تحریم‌های ظالمانه و ناجوانمردانه غرب و مولدسازی اقتصاد از درون مطرح می‌کنند.
وی ادامه می دهد: عناوینی چون جهاد اقتصادی(1390)، تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی(1391)، حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی(1392)، اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی(1393)، دولت و ملت، هم‌دلی و هم‌زبانی(1394)، اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل(1395)، اقتصاد مقاومتی، تولید، اشتغال(1396)، حمایت از کالای ایرانی(1397)، رونق تولید(1398)، جهش تولید(1399)، تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها(1400). این در حالی‌ است که شعار امسال از سوی ایشان با عنوان تولید، دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین، علاوه بر تاکید بر تولید و اشتغال‌آفرینی هم‌چون سال‌های گذشته بر جنبه کلیدی دیگری با عنوان دانش بنیان اشاره دارد که لازم است در این خصوص به آن پرداخته شود.

حسینی با اشاره به اقتصاد دانش‌بنیان توضیح می دهد:  از منظر سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) به عنوان سازمان مطرح‌کننده این مفهوم، اقتصاد دانش‌بنیان به طور مستقیم بر پایه تولید، توزیع و استفاده از دانش و اطلاعات بنا شده است. در چنین اقتصادی، دانش، محرک بهره‌وری و رشد اقتصادی و اطلاعات، فناوری و آموزش در عملکرد اقتصادی نقشی ویژه دارند. پایه‌های اصلی اقتصاد دانش‌بنیان در چارچوب سازمان همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه بر چهار عنصر استوار است: نظام نوآوری، توسعه نیروی انسانی، زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات و محیط کسب و کار. بر این اساس، اقتصاد کشورهای دنیا را در سه دسته اقتصاد منبع محور، کارایی‌محور و نوآوری‌محور ارزیابی می‌کنند.
عضو هیات علمی دانشکده علوم اقتصادی و اداری دانشگاه مازندران در ادامه می افزاید: بر اساس شاخص‌های اقتصادهای نوآوری‌محور، کشورهایی چون آمریکا، کانادا، ژاپن، آلمان، فرانسه، انگلستان و سوییس، ضمن داشتن بالاترین درآمد سرانه، تولید ناخالص داخلی، سهم صادرات، سطح زندگی و رفاه و شاخص نیروی انسانی از روند رو به رشدی در ارتقای اقتصاد دانش‌بنیان برخوردارند. چنان‌که افزایش سهم تولیدات دانشی، تحقیق و توسعه، فناوری‌های پیشرفته(هایتک) جلوه‌هایی از اقتصاد این کشورها می‌باشد. در حال حاضر کشورهایی چون چین، ژاپن، آلمان و آمریکا برنامه‌های مدون و مفصلی را با رویکرد اقتصاد دانشی تدوین و اجرا می‌نمایند. برنامه طرح توسعه تولید هوشمند در چهاردهمین برنامه پنج‌ساله توسعه چین 2021-2025، راهبرد رهبری در تولید پیشرفته آمریکا و جامعه 5 ژاپن، نمونه‌هایی از این فعالیت‌های مهم می‌باشد.

وی به شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران اشاره می کند و خاطرنشان می کند: در ایران نیز از سال 1389 و با تصویب قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، پشتیبانی از این شرکت‌ها از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری البته با وقفه‌ای 3 ساله صورت گرفت. بر اساس آخرین آمار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تعداد این شرکت‌ها بالغ بر 6600 شرکت می‌باشد که نسبت به تعداد آن در سال 1392 که 52 شرکت بوده رشد 127 برابری داشته است. این در حالی است که درآمد این شرکت‌ها نیز بیش از 675000 میلیارد ریال بوده که رشد 600 برابری را در طول یک دهه نشان می‌دهد.
حسینی اضافه می کند: با این‌حال سهم این شرکت‌ها تنها 2 درصد تولید ناخالص داخلی کشور است. این در حالی است که براساس سیاست‌های کلی علم و فناوری در افق 1404، سهم تعیین‌شده تولید ناخالص داخلی از فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان 50 درصد تعیین شده است که سهم 10 درصدی تولید ناخالص داخلی، از فناوری‌های پیشرفته و 40 درصدی برای سایر فناوری‌هاست و نیاز است تا 3 سال آینده با همکاری و تعامل مستمر بازیگران مهم این عرصه(دانشگاه‌ها، دستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی) این ماموریت محقق شود.

عضو هیات علمی دانشگاه مازندران با اشاره به  متولیان اصلی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان اذعان می دارد:   در حال حاضر معاونت فناوری وزارت علوم به‌عنوان متولی مجوزهای مربوط به راه‌اندازی مراکز رشد، پردیس علم و فناوری، مراکز نوآوری، پارک‌های علم و فناوری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به‌عنوان مسوول شناسایی شرکت‌های دانش‌بنیان و سیاستگذار این حوزه، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری به‌عنوان متولی اصلی تامین مالی دانش‌بنیان‌ها، پارک‌های علمی و فناوری و مراکز رشد دانشگاهی به‌عنوان ارایه‌دهنده خدمات مدیریتی، حقوقی، مالی، اعتباری، پروژه‌یابی و بازاریابی، آموزش‌های تخصصی ویژه و مشاوره تامین محل استقرار نقش مهمی را در این خصوص ایفا می‌کنند.
وی می افزاید: با این‌حال، سهم ناچیز این شرکت‌ها در تولید ناخالص داخلی و وجود مشکلاتی چون: ناتوانی در بازاریابی، قوانین بعضا دست و پاگیر کسب و کار(رتبه ایران بر اساس گزارش بانک جهانی در خصوص سهولت کسب و کار در بین 190 کشور، 127 می‌باشد) و اجرایی نشدن معافیت‌های مالیاتی، کمبود منابع مالی در پرداخت تسهیلات لازم، استفاده دستگاه‌های دولتی از محصولات خارجی، بی‌اعتمادی به محصولات ساخت داخل و دانش‌بنیان و نیز نبود برندهای سرشناس و معتبر و برندسازی مناسب برای این شرکت‌ها، مشکلات در روند ثبت شرکت‌ها به‌واسطه بوروکراسی‌های اداری باعث شده تا علی‌رغم ارایه بیش از 110 نوع خدمات حمایتی برای این شرکت‌ها هم‌چنان این جنبه از اقتصاد با وجود پتانسیل و توانمندی فراوان و فوق‌العاده نتواند نقش تاثیرگذار خود را ایفا کند.

     حسینی تصریح می کند: در حال حاضر شاید اکثریت واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان به دنبال بومی‌سازی و جایگزینی محصولات و خدمات داخلی با محصولات وارداتی باشند که بیشتر مبتنی بر مهندسی معکوس بوده و تحقیق و توسعه با تمرکز بر این روند در حال انجام است. از سویی در بحث رقابت‌پذیری شرکت‌ها و اقتصادهای دنیا همواره بر این نکته تاکید می‌گردد که حرکت رو به رشد اقتصاد یک کشور بیشتر باید در حوزه‌هایی باشد که دارای مزیت رقابتی و با تاکید بر مزیت رقابتی پایدار باشد. بر این اساس، جهت تقویت رقابت‌پذیری لازم است تا نگاه جدید و چیدمان دیگری در خصوص فعالیت‌های فناورانه و دانش‌بنیان از سوی نهادهای ذیربط چون معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی جهت ارایه تسهیلات به این فعالیت‌ها صورت گیرد از جمله اینکه توان تحقیق و توسعه شرکت‌های دانش بنیان، توان طراحی و خلق محصول جدید و نه صرفا با رویکرد مهندسی معکوس، سطح رقابت‌پذیری و ارزش افزوده ایجادشده از سوی دانش موجود در آن صورت گیرد. از سوی دیگر بر دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی فرض است تا با ارایه تجهیزات آزمایشگاهی و فراهم‌نمودن بسترهای لازم برای استفاده از این شرکت‌ها حرکت برای تحقیق و توسعه سودمند و ارزش‌آفرین را ممکن سازند. دستگاه‌های اجرایی نیز ضمن همراهی برای ارایه مجوزهای لازم، فضا را برای حضور هر چه پررنگ‌تر این شرکت‌ها در بازارهای خارجی از طریق تسهیل حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی، دعوت از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای سرمایه‌گذاری در محصولات این شرکت‌ها صورت دهند.

     عضو هیات علمی دانشکده علوم اقتصادی و اداری دانشگاه مازندران در پایان ضمن تاکید بر هم‌راستایی و هم‌جهتی بین سه رکن صنعت، دانشگاه و دستگاه‌های اجرایی و جلوگیری از موازی‌کاری و پراکندگی که باعث از بین رفتن منابع ارزشمند انسانی و مالی می‌شود ادامه می دهد: باید سعی شود تا با ارایه برنامه‌های منسجم و متعالی‌تر و در عین حال دقیق‌تر با تمرکز بر رقابت‌پذیری این شرکت‌ها و ارتقای جایگاه صادراتی آن‌ها، اقتصاد دانش‌بنیان با سرعت بیشتری محقق شود.

خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای پیام



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نشست هفتگی آموزش قرائت تخصصی قرآن ثامن الحجج(ع) درآمل برگزار می شود

هموار سازی راه برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی

طبیعت زیبای مازندران را خراب نکنید

رفع مشکل آبی شالیکاران دودانگه

انتصاب سرپرست بخشداری های نارنجستان سوادکوه شمالی، مرکزی قایمشهر و لاله آباد و مرکزی بابل

عید سعید فطر، فرصتی برای تجدید عهد با خداوندو همدلی میان مسلمانان

اقامه نماز عید فطر در امامزادگان مازندران

پرسش بیست‌و‌نهمین روز مسابقه طرح «زندگی با آیه‌ها» در مازندران

همزمان با نهمین روز از فصل بهار، فرماندهی پلیس راه محور بابلسر - فریدونکنار، ضمن حضور در شهرستان سیمرغ

دیدار امام جمعه سیمرغ با خانواده شهید علی اصغرصالح نزاده

مولایی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان سیمرغ به اتفاق کارشناس درمان از همسر امیرسرلشگرخلبان شهید احمد کشوری دیدار و گفتگو نمودند

همزمان با نهمین روز از فصل بهار، فرماندهی پلیس راه محور بابلسر - فریدونکنار، ضمن حضور در شهرستان سیمرغ

آمادگی 2300 پایگاه جمع آوری زکات فطریه در مازندران

پرسش بیست‌و‌هشتمین روز مسابقه طرح «زندگی با آیه‌ها» در مازندران

25 میلیون و 500 هزار تردد و پذیرای 7 میلیون مسافر در مازندران

روز قدس، روز اعلام انزجار از ماهیت رژیم خبیث صهیونیستی است

رژیم سفاک اسرائیل به دست مستضعفان جهان محو خواهد شد

عهد مردم سنگده ساری در یاری قدس شریف

رئیس جمهور آمریکا مدام ما را تهدید می کند گویا ژن این فرد ژن تهدید است و نمی فهمد

پرسش بیست‌و‌هفتمین روز مسابقه طرح «زندگی با آیه‌ها» در مازندران

عکس ا نماز عبادی سیاسی جمعه بهنمیر

علی کشوری نماینده محترم مجلسی شواری اسلامی گفت رژیم غاصب صهیونیستی باید دردادگاه بین المللی مجازات شود و همه عاملان و افرادی که پشتیبان این رژیم کودک کش هستند

دیدار مولایی بنیاد شهید و امور ایثارگران سیمرغ به اتفاق دکتر علی کشوری نماینده مردم حوزه انتخابیه در مجلس شورای اسلامی

آئین عطر افشانی و غبار روبی گلزار مطهر شهدای روستای رکن کلا با حضور دکتر علی کشوری نماینده مردم حوزه انتخابیه در مجلس شورای اسلامی،

پیام مشرک فرماندهی و ریاست عقیدتی سیاسی پدافند هوایی مازندران به مناسبت روز قدس

جمهوری اسلامی صدای مظلومیت فلسطین را به گوش جهانیان رساند

دعوت نماینده ولی فقیه در مازندران به حضور در راهپیمایی روز قدس

ضمن تقدیر از فعالیتهای فرهنگی جمعیت هلال احمر و برنامه های تیم های سحاب در سطح شهرستان، به همراه مسئولین همراه، به پویش ملی بهرفت پیوستند.

توجه به مسئله اثربخشی اذان و نماز در ادارات یکی از موارد ترویج فرهنگ اقامه نماز است

دعوت «حق پرست » رئیس اداره آموزش و پرورش شهرستان سیمرغ برای حضور در راهپیمایی روز جهانی قدس

نظارت بر توزیع اقلام اساسی و میوه و تره‌بار در طرح شهید امانی شهرستان سیمرغ

پرسش بیست‌و ششمین روز مسابقه طرح «زندگی با آیه‌ها» در مازندران

پرسش بیست‌و پنجمین روز مسابقه طرح «زندگی با آیه‌ها» در مازندران

میثاق با آرمان های شهدا و عرض تبریک سال نو و عیادت و تقدیر از صبر و بردباری ایشان صورت پذیرفت

حجت‌الاسلام والمسلمین خانلری گفت مجاهدت ها و کارهای جهادی کارکنان انتظامـــــی شهرستان سیمرغ کمال تقدیر و تشکر را داشتند

دیدار فرمانده پدافند هوایی بابلسر و مسئولان بابلسر با خانواده‌های معظم شهدا

جهش تولید بدون مشارکت مردمی شیرین نیست

پرسش بیست و چهارمین روز مسابقه طرح «زندگی با آیه‌ها» در مازندران

نخستین دوره جشنواره قرآنی ماهد برگزار می شود

آیین احیای شب قدر در پایگاه پدافند هوایی مازندران

راه حل اساسی رفع مشکلات اقتصادی و دستیابی به توسعه جذب و حمایت سرمایه‌گذار

بازدید 187 هزار زائر و مسافر نوروزی از امامزادگان مازندران

بندر امیر آباد را از حالت روزمرگی خارج کنیم

سؤال بیست‌وسومین روز مسابقه طرح «زندگی با آیه‌ها» در مازندران

4حادثه ویژه ترافیکی با 23 مصدوم در روز گذشته مازندران

اهدا سند افتخار عتبات عالیات

ثبت حضور 2 میلیون نفر شب اقامت در مازندران

امام جمعه سیمرغ در پایان اشاره به خط نشانه آمریکا برای ایران اسلامی گفت طبق فرمایش مقام معظم رهبری هرکسی به ایران حمله کند جواب قاطع و سختی خواهد دید

مدیر کانون های خدمت رضوی مازندران خبر داد: افطاری ساده کانون های خدمت رضوی مازندران و ترویج سبک زندگی اسلامی

مدیر کل آموزش و پرورش مازندران؛ به عنوان یک معلم؛ همه تلاش ما باید برای رشد و تعالی دانش آموزان باشد