آخرین مطالب

روند 15 ساله نامگذاری روز ملی مازندران از زبان مدیران اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی فرهنگی، هنری

روند 15 ساله نامگذاری روز ملی مازندران از زبان مدیران اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی

  بزرگنمایی:
۱۵ سال تلاش و کوشش برای «۱۴ آبان» صورت گرفت تا مازندران روزی را در تقویم که نشان از هویت و فرهنگ این دیار است به خود اختصاص دهد.

 

بزرگداشت روز ملی مازندرانبه گزارش پایگاه خبری فجر شمال، به نقل از ستاد خبری بزرگداشت روز ملی مازندران، این روز بهانه خوبی بود که باب گفت‌وگو را با دو نفر از مدیران کل پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران باز کنیم.

محمداسماعیل امامزاده، که در اواخر دهه 80 مدیرکل دستگاه فرهنگ و هنر مازندران بود در سال 87 از کارشناسان امر خواست گردهم بنشینند تا روزی را به نام مازندران سند بزنند. این ماجرا 15 سال به طول انجامید تا در دوران مدیریت جواد جوادی در اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، مازندران صاحب تقویم شد.

در این گزارش قصد داریم روند نامگذاری روز ملی مازندران، فرصت‌ها، آسیب‌ها و چالش‌های این روز را بررسی کنیم.

بهره‌گیری از نظرات صاحبنظران در نامگذاری روز ملی مازندران

محمداسماعیل امامزاده، مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در دهه هشتاد درباره تاریخچه و چگونگی انتخاب روز 14 آبان به‌عنوان روز ملی مازندران به بیان توضیحاتی پرداخت که بازگویی آن در هفته مازندران، خالی از لطف نیست.

امامزاده در این باره اظهار کرد: در اواخر دهه 80 از سوی وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور مقرر شده بود تا در سطح کشور بر اساس پیشنهادی که در شورای فرهنگ و عمومی مطرح شده بود، هر استانی یک روز را به عنوان روز ملی، اعلام کند.

وی افزود: بر این اساس در آن برهه، جدا از اینکه یکسری مطالعاتی را انجام داده بودیم از بزرگانی که نسبت به مسائل استان اشراف کامل داشتند دعوت کردیم تا با همفکری و خرد جمعی، یک روز را به عنوان روز ملی مازندران برگزینیم.

مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اظهار کرد: در کنار اینکه در اداره‌کل، مهم‌ترین حوادث و مسئله‌ای که در تاریخ سیاسی ایران رخ داده بود و حوادثی را که مازندران پشت سر گذاشته بود را مورد بررسی قرار دادیم، به مطالعات خودمان تکیه نکردیم و از بزرگان و صاحبنظران استان دعوت به عمل آوردیم.

امامزاده تصریح کرد: در چندین جلسه‌ای که با حضور این افراد برگزار شد مباحث متعددی مطرح و جملگی افراد به اتفاق به این نقطه مشترک رسیدند که می‌بایست موضوعی انتخاب شود که هویت‌بخش باشد و در واقع شاخص مهم و راهبردی برای مازندران باشد که هویت تاریخی این استان را تکمیل کند و آن همان اتفاقی بود که برای نخستین‌بار خارج از شبه‌جزیره عربستان یک حکومت علوی تأسیس شد که در استان مازندران بود.

وی ادامه داد: بر اساس مطالعات مشخص شد که در منطقه رویان برای نخستین‌بار، حکومت علویان تشکیل و تاریخ قمری و شمسی آن نیز استخراج شد و پس از استدلال‌های فراوان، همه شرکت‌کنندگان که از اساتید نام‌آور مازندران بودند به این اجماع رسیدند که اتفاقی که می‌تواند شاخص عمده باشد برای اعلام روز ملی مازندران، مهم‌ترین حادثه همین حادثه بود که توانست یک بستر تمدنی را در مازندران به وجود بیاورد.

مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اذعان کرد: پیدایش حکومت علویان در مازندران که برای نخستین‌بار خارج از شبه جزیره عربستان، حکومت شیعی تأسیس شد، خود اساساً منشأ اتفاقات و رخداد‌های فراوانی در مازندران شد که تاریخ سیاسی این سرزمین، مفتخر به آن حوادث است.

امامزاده تأکید کرد: منشأ اصلی آن حادثه تاریخی نیز همین رخداد بزرگ تأسیس نخستین حکومت شیعی در مازندران بود که تاریخ آن نیز استخراج شد و سپس با همه ادله، استدلال و مستنداتی که وجود داشت آن را در شورای فرهنگ و عمومی مازندران مطرح کردیم در آن‌جا نیز بحث مختصری صورت پذیرفت و در نهایت مورد تصویب قرار گرفت و سپس آن را به شورای فرهنگ و عمومی کشور ارسال کردیم.

وی اضافه کرد: پس از ارسال به شورای فرهنگ و عمومی کشور، موضوع در یک کمیته تخصصی بررسی شد، تمامی مستندان مورد بازنگری قرار گرفت، صحت مستندات و استدلال‌ها برای آنان نیز به احراز رسید و سپس جهت تصویب نهایی به صحن علنی شورای فرهنگ و عمومی کشور راه یافت و در آن‌جا نیز مورد تصویب قرار گرفت و ابلاغ شد و از آن زمان به بعد در تقویم سالانه کشور، روز 14 آبان به عنوان روز ملی مازندران ثبت و درج شد.

مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اشاره کرد: پس از تصویب روز ملی مازندران در روز 14 آبان، هر ساله آن هفته برنامه‌های متنوعی تدوین و به اجرا گذاشته می‌شود.

امامزاده تصریح کرد: آن چیزی که بسیار می‌تواند مهم باشد و هیچگاه در مقطع زمانی در تبیین اهمیت این روز نباید مورد غفلت قرار گیرد، بخش تمدنی این رخداد بزرگ است که با رویکرد کاملاً دینی و الهی، ممزوج از کتاب‌الله و عترت پیامبر که اهل بیت (ع) هستند، همه برنامه‌ها باید بر محور همین دو ثقل اکبر، شکل بگیرد؛ یعنی ما هیچگاه نباید آن عامل هویت‌ساز رخداد بزرگ روز ملی مازندران را از یاد ببریم و در برنامه‌های هفته مازندران، خدای ناکرده ریز برنامه‌هایی تعریف شود که خیلی مؤانست و مطابقتی با جوهره اصلی هویت‌بخش این مناسبت باشد.

روز ملی مازندران باید مردمی شود

همچنین حسین جوادی، مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما در این باره به بیان توضیحاتی پرداخت و گفت: در رابطه با روز ملی مازندران، تلاش‌های بسیار زیادی صورت گرفت و افراد زیادی زحمت‌های فراوانی کشیدند تا این مهم به ثمر رسید.

وی افزود: از دوران مدیریت آقای امامزاده تا زمان ثبت روز ملی مازندران در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران، افراد فراوانی تلاش کردند تا این مطالبه و خواسته به فرجام مطلوب برسد.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، خاطرنشان کرد: در دوران مدیریت بنده این امر با جدیت و شتاب بیشتری برای ثبت در تقویم جمهوری اسلامی ایران دنبال شد و نیاز داشت تا به صورت مستمر این موضوع پیگیری شود.

جوادی ادامه داد: بنده نیز چندین مرحله به دیدار امامی، دبیر شورای فرهنگ و عمومی کشور جهت پیگیری موضوع رسیدم و در چندین مرحله نیز ایشان را به مازندران دعوت کردیم تا این موضوع، شکل رسمی به خود پیدا کرد تا در جلسه 864 شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 31 خردادماه سال 1401 روز ملی مازندران در 14 آبان مصادف با سالروز استقرار حکومت علویان در استان مازندران بود که پیشنهاد اولیه نیز همین روز بود مصوب و ابلاغ و به دنبال آن در تقویم رسمی کشور نیز گنجانده شد.

وی عنوان کرد: تا این روز علی‌رغم تلاش‌های فراوان و پیگیری‌های مستمر، اما منجر به آن نشده بود که روز ملی مازندران در تقویم رسمی کشور به ثبت برسد و خوشبختانه در این تاریخ این کار انجام و ابلاغ نیز شد و این خواسته دیرینه محقق گردید.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اعلام کرد: این ماجرا تنها یک بخش از تلاش‌ها بود یعنی اینکه ما فقط این روز را بتوانیم در تقویم رسمی کشور به ثبت برسانیم و شاید خیلی از اتفاقات دیگری نیز افتاد و روز‌های دیگری نیز مناسبت‌های دیگری را به خودش گرفت.

جوادی بیان کرد: تلاش ما برای اینکه یک روزی را به نام روز مازندران داشته باشیم فقط به اینکه 14 آبان در تقویم رسمی کشور روز مازندران ثبت شود به این ختم نشد و نباید هم به همین جا ختم می‌شد؛ لذا پس از ثبت در تقویم رسمی باید اقداماتی انجام می‌شد. روز مازندران با تمام سبقه فرهنگی که این استان دارد باید بالاخره به یک نحوی در گستره تاریخی و فرهنگی این استان به منصه ظهور می‌رسید.

وی اشاره کرد: به همین خاطر، ما با توجه به عمر کم مدیریتی در استان، تلاش‌هایی را در عرصه فرهنگ بومی انجام دادیم و علاوه بر کار‌های مستمری که شده بود و به صورت عادی و روتین انجام می‌شد طرح نوجوان مازنی را برنامه‌ریزی کردیم که کار بسیار بزرگی بود.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران افزود: چندین هزار خانواده دوباره برگشتند به زبان مازندرانی توجه کردند، در رابطه با فرهنگ بومی، شاید یکی از اقدامات بی‌نظیری بود که این کار ما نیز تحت عنوان نوجوان مازنی در دوره بنده، پایه‌ریزی شد. در شورای فرهنگ عمومی کشور با حضور رئیس جمهور و چندین وزیر و معاون وزیر و نیز اعضای شورای فرهنگ عمومی، بررسی شد و آنها هم دیدند که این طرح یک طرح بسیار خوبی است. بنای این نداشتیم که روز مازندران تنها به 14 آبان ختم شود و برای آن برنامه سالانه داشتیم.

جوادی اذعان کرد: اصلاً هدف این بود که روز ملی مازندران، مردمی شود، همچنین در رابطه با گستره فرهنگی ما طرح «شهر برتر فرهنگی» را گذاشتیم که آن هم در راستای روز ملی مازندران بود و لذا به بخش‌های مختلف مازندران از جمله ورزش، صنعت، کشاورزی و همه ابعادی که می‌شد مازندران را معرفی کرد، توجه کردیم.

وی با بیان این نکته که واقعا بنای کار ما این بود که در روز ملی مازندران، مردم را محور بدانیم و این هم به لطف خدا تا حد مطلوبی انجام شد؛ گفت: طرح استعدادیابی کاتی نیز از دیگر طرح‌هایی بود که در همین راستا انجام شد که در این طرح نیز باز هم فرهنگ بومی و زبان مازندرانی مورد توجه قرار می‌گرفت.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، تأکید کرد: در واقع ما برای هر فصل، برنامه‌ای داشتیم تا روز مازندران فقط محدود به 14 آبان و یا هفته مازندران نباشد و این بیاید در طول سال، جاری شود و فرهنگ، زبان، سنن، لباس، مذهب و همه داشته‌های مازندران، مورد توجه و معرفی قرار گیرد.

جوادی ادامه داد: در کنار این اتفاقات نیز کارها، فعالیت‌ها و برنامه‌های دیگری نیز انجام شد که ما در طول سال بتوانیم داشته‌های خودمان را معرفی کنیم و در همان زمانی که در خردادماه روز مازندران مصوب شد در همان سال در مردادماه ابلاغ شد، ما در آبان‌ماه همان سال، «همایش بزرگ نام‌آوران» را داشتیم که در رشته‌های مختلف، مازندران چهره‌های شاخص خودش را معرفی کرد و نشان داد.

وی متذکر شد: مخلص کلام اینکه استان مازندران، سرمایه‌های بزرگی دارد و لیاقتش خیلی بیشتر از اینها است که شاید روز مازندران و هفته مازندران بهانه‌ای شود تا اینکه به آنچه حق خودش هست، برسد.

 


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

​ اعزام مددجویان شهرستان سیمرغ به مشهد مقدس

احداث فضای جانبی و تعمیرات 89 واحد مسکن مددجویی در 6 ماهه سال‌جاری در ساری

اخبار انتظامی استان مازندران در روز 23 آبان

اخطار کتبی استاندار مازندران به فرمانداران

ورود دادگستری مازندران به پروژه 12 ساله آزادراه قائمشهر- ساری

مازندران میزبان دومین رویداد ملی «اعطای نشان سقا»

چهره‌های ماندگار مازندران تجلیل شدند

ایجاد 81 فرصت شغلی در 7 ماهه سال برای مددجویان و نیازمندان چالوسی

برگزاری جشنواره‌های بومی و محلی اولویت شهرداری محمودآباد است

دبیرخانه دائمی روز ملی مازندران راه اندازی می شود

معرفی مازندران نیازمند پژوهش‌های هدفمند است

شرکت مؤسسه «نسیم مهرآوا» در برگزاری برنامه‌های روز ملی مازندران

پویش «اینجا کجاست؟» در مازندران برگزار می‌‌شود

اخبار انتظامی استان مازندران در روز 21 آبان

آیین گرامی‌داشت هفته قرآن و عترت در دانشگاه مازندران

آخرین وضعیت جوی و متوسط دمای مازندران تا هفته آینده+ جدول/ سیل در راه مازندران

اخبار انتظامی استان مازندران در روز 22 آبان

پرداخت بیش از هفت میلیارد تومان وام قرض الحسنه توسط صندوق امداد ولایت در شهرستان آمل

روند 15 ساله نامگذاری روز ملی مازندران از زبان مدیران اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی

تولیدات فرهنگی اثرگذار، تناسبی با ظرفیت‌های مازندران ندارد

رتبه اول مازندران در تحقق تعهد اشتغال کشور

کمک به مردم فلسطین و لبنان توفیق رحمانی است

جشن روز مازندران 22 آبان برگزار می‌شود

معرفی برگزیدگان سی‌وششمین جشنواره تئاتر استان مازندران

جشنواره سراسری فرهنگی و هنری سیمرغ تمدید شد

مفاخر سوادکوه تجلیل شدند

اختتامیه سی و ششمین جشنواره تئاتر مازندران

برگزاری کارگاه‌های آموزشی رایگان کسب و کار در مازندران

نقش مازندران در تمدن‌سازی رصد شود

914 خدمت حقوقی به مددجویان کمیته امداد مازندران ارائه شد

مدیریت علمی بحران‌های اجتماعی یک ضرورت است

اخبار انتظامی مازندران در نوزدهم آبان

وضعیت جوی مازندران و متوسط دمای استان تا هفته آینده +جدول

مدیرکل بانوان استانداری مازندران از بیمارستان ولیعصر قائمشهر بازدید کرد

فرزند شهید کشوری از فراموشی الگوها در مازندران گلایه کرد

محمد علی نوبخت فرماندار ساری بر رونق گردشگری مذهبی تاکید کرد

کتاب سویه‌های نمایشی آیین‌ها و بازی‌های محلی مازندران

تجلیل از پرستاران حامی ایتام و محسنین در شهرستان نکا

موسیقی مازندران غنی است

نتایج انتخابات امریکا تاثیری در کشور ما ندارد

فرآورده های نام و نشان دار و ارزشمند مازندران به نمایشگاه ملی صنایع‌دستی می‌روند

فاطمیه سند مظلومیت شیعه و سمبل دفاع از امام‌زمان (عج) است

مازوت سوزی در نیروگاه نکا باید بررسی شود

پیام تبریک امام جمعه و فرماندار سیمرغ به مناسبت ولادت حضرت زینب(س) و روز پرستار

خدمت به جامعه ایثارگران تکلیف است

پیام تبریک فرمانده انتظامی شهرستان سیمرغ به مناسبت ولادت حضرت زینب (س) و روز پرستار

آیین اختتامیه دهمین دوره روستاها و عشایر دوستدار کتاب در روستای کلاگرمحله قائم‌شهر

مراسم گرامیداشت ولادت باسعادت دخت آقا علی (ع) حضرت زینب کبری سلام الله علیها ویژه ی خادمیاران

استاندار مازندران با دارنده رتبه دوم مسابقات قرآنی بین المللی دیدار کرد

پیام فرمانده سپاه کربلا به مناسبت سالروز ولادت حضرت زینب (س) و روز پرستار