بزرگنمایی:
گروه اندیشه: رییس مرکز بهداشت دانشگاه مازندران؛ ایمنسازی و کاهش آسیبپذیری زیرساختهای مورد نیاز مردم، عمدهترین هدف پدافند غیرعامل دانست و گفت: باید با یک برنامهریزی و طراحی در توسعه پایدار کشور نهادینه شود و برای اصلاح زیرساختهای فعلی، راهکارهایی با مهندسی مجدد لازم است.
شهرام کلانتری رییس مرکز بهداشت و درمان دانشگاه مازندران همزمان با فرا رسیدن هفته پدافند غیرعامل و روز پدافند زیستی، مرزبانی زیستی و ارتقای ساختار دفاع بیولوژیک در باره پدافند زیستی وموارد در بر گیرنده آن در گفت و گو با پایگاه خبری فجر شمال گفت: زندگی انسان همواره با وقوع حادثه عجین است، مخاطرات متعدد با منشا طبیعی یا انسانی به سرعت یک چشم برهمزدن قادر است زندگی را دگرگون کند و به گونهای نشانههای حیات را از پهنای وسیع بزداید که گویی روزی حتی یک موجود زنده در آن زیست نمی کرد.
وی با ارایه این مطلب که بر این اساس، لزوم رعایت تمهیداتی پیشگیرانه جهت مصونداشتن انسان ها از خطرات احتمالی از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد. افزود: پدافند را اینگونه میتوان تعریف کرد که هرگونه عملی که با استفاده از وسایل و امکانات موجود به منظور جلوگیری و مقاومت در مقابل پیشروی دشمن و انهدام نیروهای تکاوری دشمن انجام میشود و یا به عبارتی بهتر، هرگونه عملیاتی که در آن درجهای از پایداری دیده شود را پدافند میگویند.
کلانتری با ارایه این مطلب که پدافند از دو بخش پدافند عامل و پدافند غیرعامل تشکیل میشود. ادامه داد: پدافند عامل عبارت است از بکارگیری مستقیم جنگ افزار، بهمنظور خنثیکردن و یا کاهش اثرات حملات و عملیات خصمانه هوایی، زمینی، دریایی، نفوذی خرابکارانه و عملیات تروریستی دشمن بر روی اهداف مورد نظر و پدافند غیرعامل به مجموعه اقدامات غیرمسلحانهای که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیبپذیری، تداوم فعالیتهای ضروری، ارتقا پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدها و اقدامات نظامی دشمن میشود.
رییس مرکز بهداشت و درمان دانشگاه مازندران خاطرنشان کرد: در تعریفی دیگر پدافند غیرعامل، تمهیداتی است که در زمان صلح صورت میگیرد و امروزه مردم نیازمند خدمات متفاوتی بوده و نیز به دنبال محیطی آرام و قابل سکونت درون شهرها با آسایش هستند و عمدهترین هدف پدافند غیرعامل، ایمنسازی و کاهش آسیبپذیری زیرساختهای مورد نیاز مردم است که باید با یک برنامهریزی و طراحی در توسعه پایدار کشور نهادینه شود و برای اصلاح زیرساختهای فعلی، راهکارهایی با مهندسی مجدد لازم است.
کلانتری با اشاره به این مطلب که پدافند غیرعامل به دو بخش پدافند سخت و پدافند نرم تقسیم میشود. اظهار کرد: در پدافند سخت، اقدامات سختافزاری مثل اقدامات مهندسی، پیشگیری، پیشبینی و کاهش مخاطرات و در پدافند نرم، استفاده از تاکتیکهایی که مشتمل بر برنامهریزی و آمادهسازی سیستم و سازمانها دردستور کار قرار می گیرد.
وی افزود: هرگونه آلودگی از نوع ویروسی یا میکروبی که به وسیله آذوقه یا هر نوع نیازمندی طبیعی توسط دشمنان به کشور وارد شود، تهدید زیستی بهشمار میرود و مجموعه اقداماتی که در جهت کاهش آسیبپذیری جامعه و حفظ سرمایه انسانی انجام میشود، پدافند غیرعامل است.
وی در باره تهدیدات زیستی که در جهان به وقوع پیوسته است گفت: وقتی صحبت از تهدیدات زیستی میشود، منظور تهدیدات طبیعی از جمله زلزله و سیل نیست، بلکه منظور تهدیدات انسانی است که توسط دشمن، عوامل دستنشانده دشمن در داخل و عوامل خودی به طور ناخواسته پیش میآید، چون اولویت نخست پدافند غیرعامل زیستی، حفظ جان انسانها و به عبارتی حفظ سرمایه انسانی کشور است، لذا حتی اگر عوامل زیستی ناخواسته ایجاد شود و جان انسان را تهدید کند، به نظر پدافند غیرعامل، نوعی تهدید تلقی میشود و دشمن از این طریق جمعیت را دچار مشکل میکند و به موجب آن هزینههای کشور مورد حمله را افزایش میدهد.
رییس مرکز بهداشت و درمان دانشگاه مازندران اذعان داشت: بیماریهای عفونی یا سمومی که در بیوتروریسم یا تسلیحات زیستی بهکار میروند را عوامل زیستی می گویند. تقریبا بیش از 1200 نمونه مختلف وجود دارد که شامل پریونها، ویروسها، میکروارگانیسمها«باکتری و قارچ»، برخی تک یاختهها و پرسلولیها و سموم مرتبط به آن ها بوده که خاصیت حساسیتزایی، بیماریزایی و کشندگی را دارا هستند.
وی در پایان تاکید کرد: اندازه کوچک این عوامل به آنها این امکان را میدهد که بتوانند برای ساعتها حتی تا یک روز یا بیشتر در هوا باقی بمانند. آن ها میتوانند از مکانیزم فیلترینگ سیستم تنفسی فوقانی انسان بگذرند و وارد ششها و جریان خون شوند. علاوه بر آسیبهای وارده به انسانها، از سلاحهای زیستی علیه حیوانات و مواد غذایی نیز استفاده میشود تا بدین ترتیب به معاش و اقتصاد یک کشور آسیب وارد شود.
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای خبر