بزرگنمایی:
کشت گل محمدی در اراضی شیبدار و ارتفاعات مازندران، این مناطق را به مزارع
طلا تبدیل و کسب و کار روستاییان و بهره برداران را سکه کرده است.
مجید اسدی خبرنگار فجر شمال :چندسالی است که کشت گل محمدی در اراضی شیبدار مازندران از جمله دودانگه و
بابل رواج یافته و این روزها کشاورزان مشغول برداشت محصولی هستند که اوضاع
اقتصادی آنها را متحول کرده است.
حدود 500 هکتار از مزارع و اراضی شیبدار
مازندران به کشت گل محمدی اختصاص دارد و پیش بینی می شود سطح کشت آن در سال
های آتی رو به افزایش باشد.
محمدی باغدار دودانگه ای که در مزرعه اش به کشت گل محمدی و گیاهان دارویی
پرداخت و اکنون مشغول برداشت محصولاتش است، در گفتگو با خبرنگار ما افزود: کشت گیاهان دارویی از جمله گل محمدی در منطقه دودانگه در مزارع و باغات انجام می شود.
وی با اظهار اینکه برداشت گل محمدی از نیمه
اردیبهشت تا خردادماه ادامه دارد، ادامه داد: فرآوری گل های برداشت شده نیز
در همین منطقه صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه چند سالی است که اهالی
منطقه دو دانگه به کشت گل محمدی روی آورده است، فعالیت در این حوزه را
دارای بازده اقتصادی دانست و گفت: گلابگیری و فرآوری محصولات نیز در همین
منطقه انجام می شود.
محمدی کیفیت گل محمدی در منطقه دودانگه را
بسیار بالا دانست و گفت: این محصول در اراضی شیبدار که ارتفاع بالاتر از
800 متر از سطح دریا دارد کشت می شود.
این تولیدکننده عنوان کرد: میزان برداشت گل
محمدی در هر هکتار از اراضی کشاورزی بین دو تا پنج تن است و انجام هرس و
مبارزه شیمیایی با آفات از جمله اقدامات برای تولید بهتر است.
این کشاورز که از تولید محصولات گیاهان
دارویی و پرورش گل محمدی ابراز رضایت می کند، افزود: کشاورزان زیادی طی سال
های اخیر به کشت این محصول روی آورده اند.
حمزه خانی دیگر کشاورز مازندرانی
که علاوه بر داشتن باغ گل محمدی به گلابگیری نیمه سنتی این محصول نیز مشغول
است، در گفتگو با خبرنگار ما گفت: همه ساله گلابگیری همزمان با فصل برداشت انجام می شود.
وی که از سال 92 کارگاه گلاب گیری
و فرآوری نیمه صنعتی را به راه انداخته است، ادامه داد: پس از توسعه کار،
به صورت سنتی و صنعتی در این حرفه مشغول هستیم.
وی با عنوان اینکه کشت و کار
گیاهان دارویی سبب تغییر الگوی کشت و بهبود زندگی مردم در منطقه شده است،
افزود: فعالیت در این زمینه سبب رونق اقتصادی منطقه شده است.
این روزها برداشت گل محمدی که در جای جای
مازندران از جمله گلستان های بابل نیز ادامه دارد و کارگران از صبح تا عصر
به برداشت محصول مشغول هستند، جعفری بانوی بابلی که به عنوان کارگر در امر
برداشت محصول فعالیت دارد، می گوید: هر کارگر روزانه بین 10 تا 15 کیلوگرم
گل محمدی مشغول هستند.
وی دستمزد روزانه را بین 150 تا 200 هزار تومان ذکر کرد و گفت: گل محمدی بسیار زودبازده است و اسانس گیری از آن انجام می شود.
مزارع گل محمدی هر ساله گردشگران و طبیعت گردان زیادی را به خود کشاند و
طبق اعلام میراث فرهنگی بابل سال قبل حدود 60 هزار نفر از دشت های گل محمدی
در شهرستان بازدید کردند. محمد ولی زاده فرماندار بابل نیز با بیان اینکه
میزان ارزش افزوده گل محمدی دو برابر کشت برنج است، افزود: این مزارع فرصت
خوبی برای سرمایه گذاری و جذب گردشگران است.
وی با عنوان اینکه گلاب ناب تولیدشده از گل
محمدی می تواند سبب ایجاد آرامش، کاهش التهاب باشد، از کشاورزان و
تولیدکنندگان خواست تا در تولید این محصول برنامه ریزی کنند.
وی ادامه داد: برای توسعه باغات گل محمدی از کشاورزان و تولیدکنندگان حمایت های فنی و تسهیلاتی صورت می گیرد.
گل محمدی به عنوان گیاه دارویی قابل رشد با آبیاری کم و سازگاری با شرایط
آب و هوایی در مناطق مختلف استان کشت و تولید می شود، حسن ملایی معاون مدیر
باغبانی جهاد کشاورزی مازندران شمار کارگاه های سنتی و نیمه صنعتی
گلابگیری را در استان 25 واحد بیان کرد و گفت: بیش از 500 هکتار از اراضی
شیبدار استان به زیر کشت گل محمدی رفته است.
وی ارزش اقتصادی گل محمدی را در استان بیش
از 15 میلیارد تومان ذکر کرد و با اشاره به رشد تولید این محصول در سال
جاری گفت: بیش از 15 هزار خانوار استان در این بخش فعالیت دارند.
وی سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه، عملکرد
مناسب، مناسبت با مناطق دارای ارتفاع بیش از هزار متر بالاتر از سطح دریا و
بازگشت سرمایه در کوتاه مدت را از جمله مزیت های کشت گل محمدی ذکر کرد.
متحمل در
مقابل کم آبی و قابلیت کشت به صورت دیم، پایین بودن هزینه تولید، کشت در
انواع اراضی نامرغوب، بایر و دیم،تنوع محصول وعدم نگرانی تولیدکننده از
فروش محصول از جمله ویژگی های تولید گل محمدی است
متحمل در مقابل کم آبی و قابلیت کشت به صورت
دیم، پایین بودن هزینه تولید، کشت در انواع اراضی نامرغوب، بایر و
دیم،تنوع محصول وعدم نگرانی تولیدکننده از فروش محصول از جمله ویژگی های
تولید گل محمدی است و در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم گل خشک در بازار حدود 200 هزار تومان است و یک لیتر اسانس گل محمدی بیش از 200 میلیون تومان قیمت دارد.
پرورش گیاهان دارویی ازجمله گل محمدی فرصتی برای ثروت آفرینی است و به
گفته عزیزاله شهیدی فر رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران، کشت گیاهان
دارویی از جمله مولفه های برای جهش تولید است و از این تولیدات حمایت می
شود.
وی در گفتگو با خبرنگار ما با اظهار اینکه در 800 هکتار از عرصه های استان گل و گیاهان دارویی تولید
می شود، افزود: تا پایان سال جاری سطح مزارع گل محمدی در استان به 500
هکتار خواهد رسید.
وی با عنوان اینکه طی دو سال گذشته 280
هکتار مزرعه گل محمدی در اراضی شیبدار مرکز استان ایجاد شد، گفت: برای
بازاریابی این محصول باید نیازسنجی صورت گیرد.
سطح قابل توجهی اراضی شیبدار در مازندران
وجود دارد که با توسعه کشت گیاهان دارویی از جمله گل محمدی می توان برای
ارتقای وضعیت اقتصادی روستاییان برنامه ریزی کرد.