بزرگنمایی:
گروه قران و عترت: عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، به مناسبت سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)، به بیان منابع و راههای شناخت این بانوی بزرگ اسلام پرداخت.
گروه قران و عترت: عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، به مناسبت سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)، به بیان منابع و راههای شناخت این بانوی بزرگ اسلام پرداخت.
به گزارش پایگاه خبری فجر شمال، محمد شریفی عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به مناسبت سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)، به بیان منابع و راههای شناخت این بانوی بزرگ اسلام پرداخت.
وی در این یاداشت تحلیلی آورده است: حضرت زهرا(سلام الله علیها)، حلقه وصل نبوت به امامت هستند و جایگاه عظیم و مقدس، واجد ویژگیهای فراوانی از جهات مختلف بوده بهگونهای که امام زمان(علیه السلام)، ایشان را الگوی خود قرار میدهند چنانچه در یکی از نوشته ها(توقیعات) فرمودند«وَ فِی ابْنَهِ رَسُولِ اللَّهِ(صلى الله علیه و آله) لِی أُسْوَهٌ حَسَنَهٌ»(فاطمه دختر رسول خدا(صلى الله علیه و آله) براى من اسوه و الگویى نیکوست».(کتاب اللغیبه للحجه طوسی،محمد بن الحسن).
وی ادامه می دهد: حضرت زهرا (س)الگوی تمام جهانیان اعم از زن و مرد است. خداوند با توجه به سوره کوثر، خیر کثیر به پیامبر(ص) داده و این خیر کثیر الی یوم القیامه باقی است و اگر کسی بخواهد از وجود مبارک ایشان الگوی عملی و رفتاری داشته باشد با مطالعه به سیره شخصیتی ایشان در جهات مختلف اعم از ایمان، تقوا، عبادت، بندگی، همسرداری، تربیت فرزندان، دفاع از ولایت، صبر و استقامت و حلم و انفاق، ایثار و علم و معرفت او در حوزههای مختلف اعم از فردی، خانوادگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ولایتمداری و تکریم ِولایت که همه ناشی از علم و معرفت و یقین ایشان است.
شریفی با ارایه این مطلب که برای شناخت هر شخصیتی طبعاً یک منابعی وجود دارد. در مورد حضرت زهرا(س) میتوان از چهار منبع، به وجود و جایگاه ایشان معرفت پیدا کرد، به نخستین منبع یعنی قرآن کریم اشاره می کند وتوضیح می دهد: دهها آیه قرآن مستقیم یا غیرمستقیم مربوط به حضرت زهرا(سلام الله علیها) در قرآن وجود دارد. برخی تا 130 آیه جمعآوری کردند. یکی از نمونهها نزول آیات سوره"هل أتی" است. خداوند متعال در این سوره، اینها را ابرار نامیده و مفسران شیعه و اهل سنت معتقدند این سوره در عظمت این خانواده و جایگاهشان نازل شده است.
عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، منبع دوم را پیامبر اکرم(ص) می داند و خاطرنشان می کند: روایات عجیبی از پیغمبر اکرم(ص) وجود دارد. همچنین وقتی پیامبر از دنیا رفت تمام این 95 با 75 روز جبرییل رفت و آمدش را با این خانه قطع نکرد نزد حضرت زهرا میآمد و مطالبی را برای ایشان میگفت: از جمله تسلیت و تعزیت به ایشان؛ اخبار پدرشان را در عالم برزخ؛ اخبار ذریهشان و آینده امت اسلام که در آینده چه اتفاقاتی برایشان رخ می دهد.
وی منبع سوم را امامان معصوم (ع) می داند و می افزاید: منبع سوم، همسر و فرزندانشان هستند، به عبارت دیگر دوازده امام که از همه اینها میتوان روایت نقل کرد. اصولا یکی از شخصیتهایی که همه ائمه در مقابلش فروتن بودند، مادرشان حضرت زهرا(س) است. به عنوان مثال این روایت خیلی عجیب هست که امام باقر(ع) میفرماید:«اطاعت حضرت زهرا مثل اطاعت از پیغمبر گرامی بر همه موجودات لازم بود.»
شریفی منبع چهارم را کتب شیعه و سنی و مسیحی ذکر می کند و تاکید می کند: اما بخش چهارم، انبوهی از کتابهایی که شیعه و سنی و مسیحی راجع به حضرت زهرا(س) نوشته اند. در دانش نامهی فاطمی مجموعه نویسندگانی آمده که راجع به حضرت زهرا(سلام الله) کتاب نوشته اند. سلیمان کتّانی، نویسنده مسیحی کتابی دارد با عنوان وتر فی غمد. نویسنده دیگر احمد خلیل جمعه، که ایشان نویسنده کتابهای حوزه زنان هست کتابی دارد به نام«نساء اهل البیت». یک تعبیر ایشان این است که کسی میخواهد فاطمه را بشناسد بداند ایشان آینه پیغمبر بود.
شریفی به معرفی سایر کتابهای دیگر در این زمینه می پردازد و ادامه می دهد: کتاب های اتحاف السایل بما لفاطمه من المناقب والفضائل؛ علامه محمد عبد الرؤوف المناوی الأشعری الصوفی، الثغور الباسمه فی مناقب سیدتنا فاطمه بنت رسول الله صلى الله علیه وسلم؛ جلال الدین السیوطى، دانشنامهی فاطمی از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پرتوی از فضایل معنوی فاطمه زهرا (س) ؛ علی سعادت پرور، فاطمه (س) در آیینه کتاب؛ اسماعیل انصاری زنجانی، زندگانی حضرت فاطمه(س) و دختران آن حضرت؛ سیدهاشم رسولی محلاتی، صحیفه الزهرا (س)؛ جواد قیّومی اصفهانی، نهج الحیاه: فرهنگ سخنان فاطمه (س) ؛ محمد دشتی، فاطمه زهرا (س) بانوی نمونه اسلام؛ آیت اللّه ابراهیم امینی، زهرا (س) از ولادت تا شهادت؛ آیت اللّه سیدمحمدکاظم قزوینی، فاطمه فاطمه است؛ دکتر شریعتی، فاطمه از نگاه دیگران؛ علی اصغر رضوانی از جمله کتاب هایی هستند که در وصف رفتار و کردار و خصوصیات این بانوی یزگ اسلام به رشته تحریر در اورده اند.
خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال،
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای پیام