آخرین مطالب

دانشیار گروه تاریخ دانشگاه مازندران،

بررسی نقش دانشگاهیان دانشگاه مازندران در انقلاب اسلامی سیاست و جامعه

بررسی نقش دانشگاهیان دانشگاه مازندران در انقلاب اسلامی

  بزرگنمایی:
گروه سیاسی و اجتماعی: دانشیار گروه تاریخ دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تاریخی به مناسبت فرا رسیدن دهه مبارک فجر و سال‌روز پیروزی انقلاب اسلامی، به بررسی نقش دانشگاهیان دانشگاه مازندران در انقلاب اسلامی پرداخت.

گروه سیاسی و اجتماعی: دانشیار گروه تاریخ دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تاریخی به مناسبت فرا رسیدن دهه مبارک فجر و سال‌روز پیروزی انقلاب اسلامی، به بررسی نقش دانشگاهیان دانشگاه مازندران در انقلاب اسلامی پرداخت.



به گزارش پایگاه خبری فجر شمال، امامعلی شعبانی دانشیار گروه تاریخ دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تاریخی به مناسبت فرا رسیدن دهه مبارک فجر و سال‌روز پیروزی انقلاب اسلامی، به بررسی نقش دانشگاهیان دانشگاه مازندران در انقلاب اسلامی پرداخت. و آورد:


       انتشار اسناد نویافته پیرامون انقلاب اسلامی و آن‌هم به روایت اسناد ساواک در خصوص نقش ممتاز و برجسته دانشگاهیان دانشگاه مازندران(با نام مدرسه عالی علوم اقتصادی و اجتماعی بابلسر) به ویژه دانشجویان دانشگاه، خود از اهمیت و جایگاه این مرکز آموزش عالی در تحولات تاریخ معاصر ایران و در راس آن نهضت امام خمینی(ره) حکایت دارد. از سوی دیگر، خود بهانه‌ای برای نوشتار پیش رو گردید. این نوشتار سعی کرده است با کمک اسناد و مدارک و نیز تاریخ شفاهی و به اختصار از نقش کلان دانشگاهیان مازندران در سقوط رژیم پهلوی و به ثمر نشستن انقلاب اسلامی سخن بگوید.

       قبل از هر چیز بایستی معترف بود دانشگاه مازندران که در آن مقطع با عنوان«مدرسه عالی علوم اقتصادی و اجتماعی بابلسر» شناخته می‌شد، به‌عنوان کانون، ثقل و نیروی محرکه تحولات انقلاب اسلامی به‌ویژه در مازندران دهه 50 شهرت داشت. این نقش‌آفرینی و در حقیقت اهمیت و جایگاه بر کارنامه افتخارآمیز دانشگاه در تحولات سیاسی - اجتماعی ایران معاصر و سندی پرافتخار در تاریخ آن گواهی دارد. البته در کنار کارنامه علمی پرافتخار نماد آموزش عالی استان در نیم قرن گذشته که خود بزرگ‌داشتی را در خور است.

در یک رویکرد کلان، دانشگاهیان دانشگاه گرچه از سلایق و تفکرات مختلفی شمرده می‌شدند؛ لیکن در مبارزه با رژیم پهلوی وحدت نظر داشتند و البته این وحدت هدف در پیروزی‌شان نقش اساسی داشته است. در ذیل به مهم‌ترین محورهای فعالیت‌های انقلابی دانشگاهیان دانشگاه مازندران و به‌ویژه دانشجویان در دهه 50 اشاره می‌شود.

قبل از آن می‌بایست به این نکته مهم اشاره کرد که دلایلی چون وجود اساتید و دانشجویان با پیشینه سیاسی در دانشگاه( به‌طور مثال دکتر محمدحسین علی آبادی معاون پارلمانی دکتر مصدق و زندانی سیاسی رژیم شاه به عنوان استاد حقوق از یک‌سو و وجود اساتیدی وابسته به رژیم پهلوی و ارکان آن از جمله ساواک، حزب رستاخیر، فراماسون و وابسته به دربار از دیگر سو) در روند اعتراضات، اعتصابات و تظاهرات دانشگاهیان دانشگاه بسیار موثر بود. علاوه بر این، شرایط سیاسی- اجتماعی و اقتصادی مازندران و به ویژه بابلسر و نیز پیشینه سیاسی- مبارزاتی مردم این منطقه در تاریخ معاصر ایران در فعالیت دانشگاهیان تاثیر انکارناپذیر داشته و بستر و فضای لازم را برای مبارزه سیاسی آنان فراهم می‌کرد.

ضمنا پیوند دانشجو با جامعه(به عنوان سرمایه اجتماعی)و لمس نارضایتی‌های عمومی، وجود شرایط خفقان و سیاست سرکوب در کشور، شتاب موج مبارزاتی به‌ویژه در جوانان در دهه 50 نیز محرک مناسبی برای مشارکت سیاسی دانشجویان در نهضت امام خمینی(ره) بود. مزید بر این نمی‌بایست نارسایی‌های موجود در خود دانشگاه در ابعاد و زمینه‌های مختلف و متعاقبا اعتراضات و اعتصابات صنفی - دانشجویی و در هم‌آمیختگی آن با مسایل سیاسی، مداخلات ساواک در دانشگاه و تعقیب سیاست سرکوب، دستگیری، زندانی‌کردن و گاهی اخراج دایمی دانشجویان، تنزل جایگاه علمی دانشگاه، رفتارهای استبدادی روسا و اتخاذ سیاست سرکوب را نیز در تشویق و ترغیب دانشجویان به نقش‌آفرینی سیاسی به طور اعم و در روند وقایع انقلاب اسلامی نادیده گرفت.

آنان علی‌رغم همه موانع و چالش‌های عمومی و مهم‌تر از آن وجود اداره امنیتی و نظام خبرچینی در دانشگاه، هم‌چنان به فعالیت‌های‌شان علیه رژیم پهلوی و تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه دادند. در راس فعالیت‌های انقلابی دانشجویان دانشگاه می‌توان به تقدیم شهیدی با نام ایوب معادی، دانشجوی با اصالت اردبیلی و دانشجوی رشته حسابداری دانشگاه و از رهبران انقلابی اردبیل که بر اثر شکنجه پلیس و ساواک به شهادت رسید، اشاره کرد
.

       به همین علت در نخستین سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مدرسه عالی علوم اقتصادی و اجتماعی بابلسر به مدرسه عالی ایوب معادی تغییر نام یافت)، پخش اعلامیه امام و رهبران انقلاب توسط دانشجویان دانشگاه در شهرهای مختلف، تنظیم اعلامیه علیه رژیم، نوشتن شعارهای انقلابی علیه رژیم پهلوی و در جهت تشویق دانشجویان در پیوستن به نهضت امام و نیز در تمجید از دانشجویان شهید و رهبران انقلابی در اماکن مختلف دانشگاه از جمله کلاس‌های درس و نیز در سطح شهر، پاره‌کردن و لگدمال‌کردن عکس شاه به‌طور مثال در محل رستوران، حمله به مشروب‌فروشی‌های سطح شهر بابلسر و شهرهای هم‌جوار، شرکت و حتی ساماندهی و مدیریت تجمعات و تظاهرات انقلابی در شهرها و روستاها به‌ویژه در بابلسر و شهرهای اطراف - اشاره کرد.

       در همین راستا بایستی خاطرنشان کرد با توجه به تحصیل هزاران دانشجو از اقصی‌نقاط کشور به علت جایگاه علمی بسیار خوب دانشگاه در سطح ملی[با بهره‌مندی از اساتید مرجع، صاحب‌نظر، صاحب تالیف و مشهور ملی هم‌چون پروفسور محسن هشترودی، دکتر پرویز تاجداری، دکتر عباس فاروقی، دکتر عدل طباطبایی، دکتر محمود منتظرالظهور، دکتر علی بهواد، دکتر جمال‌الدین عصار، دکتر ضیاالدین مجیر شیبانی، دکتر مصطفی رفیع، دکتر مهدی ملک و هم‌چنین موفقیت دانش‌آموختگان دانشگاه در آزمون‌های تحصیلات تکمیلی داخل و حتی خارج از کشور و نیز در ادارات و سازمان‌ها]، فعالیت سیاسی- فرهنگی در دانشگاه، تاثیرات نه صرف شهری، استانی و یا منطقه‌ای، بلکه در سطح ملی داشته است.

دانشجویانی که در فضای انقلابی دانشگاه پرورش می‌یافتند، در تحرک‌بخشی به تحولات انقلابی شهر خود یاری می‌رساندند. اسناد تاریخی و روایت‌های شفاهی بر نقش بی‌بدیل دانشجویان دانشگاه مازندران در نخستین تظاهرات و راهپیمایی‌های انقلابی سطح شهر بابلسر و حتی دیگر شهرهای کشور حکایت دارد. دعوت از منتقدان و مخالفان سیاسی رژیم پهلوی و حضور آنان جهت سخنرانی در صحن دانشگاه از جمله استاد شهید مرتضی مطهری، محمود دولت آبادی، احمد شاملو، نادر نادرپور و... گزارش شده است.

ضمنا متن سخنرانی‌های آنان تایپ و تکثیر می‌شد و در اختیار دانشجویان و نیز عموم جامعه قرار می‌گرفت. اجرای برنامه‌هایی با صبغه فرهنگی - سیاسی از جمله تئاتر، موسیقی، پخش فیلم، برپایی نمایشگاه و عرضه کتب انقلابی( از جمله آثار دکتر علی شریعتی)، برپایی عکس شهدای انقلاب و نیز رهبران انقلاب به‌طور مکرر و در صحن دانشگاه گزارش شده است. برپایی اعتراضات و اعتصابات، عدم شرکت در کلاس‌های درس و به تعطیلی‌کشاندن دانشگاه، سخنرانی در تجمعات مختلف عمومی توسط دانشجویان انقلابی دانشگاه ثبت گردیده است.

       دانشجویان دانشگاه همواره به عنوان یکی از صحنه‌گردانان اصلی تحولات انقلاب در سطح شهر، منطقه و حتی کشور بودند که خود البته پژوهش مستقل و در عین حال مفصلی را در خور است. در همین راستا باید به میزبانی دانشگاه از انقلابیون غیر دانشجو و نیز استقبال از برگزاری تجمعات ضد رژیم در دانشگاه با حضور اقشار مختلف به‌ویژه در ماه‌های منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد که خود از نقش بی‌بدیل دانشگاه حکایت دارد.

       در خاتمه بایستی گفت هر گوشه‌ای از این دانشگاه و به خصوص کالبد مرکزی آن یادآور خاطرات بسیار ارزشمندی از گذشته و به خصوص حوادث مربوط به انقلاب اسلامی است. امروزه در و دیوار آن، سخن‌های بسیار از نیم قرن حوادثی دارد که در عرصه سیاسی و اجتماعی این آب و خاک رخ داده و البته تا ابد خود از هویت تاریخی و افتخارات این مرکز بزرگ علمی نشانه دارد.

 

خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

اخبار انتظامی استان مازندران در روز 4 آذر

دومین دوره طرح ملی «سریر» در استانداری مازندران اجرا شد

نشست کارگروه مولدسازی دارایی های دولت در ساری برگزار شد

دولت تعامل خوبی را بین صاحبان اقتصادی مازندران و بانک ها ایجاد کرده است

هشت مازندرانی به مرحله نهایی چهل‌وهفتمین مسابقات قرآن اوقاف راه پیدا کردند

توجه به مباحث تحولی در دستگاه تعلیم و تربیت یک ضرورت است

بهره‌مندی 302 نفر از خدمات مشاوره فردی و گروهی در چالوس

آخرین وضعیت جوی و متوسط دمای مازندران تا هفته آینده+ جدول

همایش تخصصی نقش زنان در دوران دفاع مقدس در بهشهر برگزار شد

افتتاح درمانگاه دندانپزشکی مهر شفای ایران در ساری

طباطبایی فیلسوف، دین‌شناس، عارف، اهل شهود، محقق و صاحب‌نظر در علوم و معارف مختلف اسلامی

اصلاح و ابهام زدایی از برخی قوانین در جهت توسعه شهری مازندران

میز خدمت سبب تسهیل در پیشبرد مسائل و رفع دغدغه های مردم

ایجاد مجتمع های تولیدی نان، افزایش تولید و کاهش صفوف نان را در پی خواهد داشت

توقیف خودروی حامل سیگار قاچاق

تفکر بسیج به کشورهای اروپایی و دانشگاه‌های دنبا صادر شد

بسیج مایه خشم دشمنان است

کشف و شناسایی هنرمندان متعهد و تقویت استعدادهای حوزه هنر و شعر

تحویل هشت سری جهیزیه بین زوجهای نیازمند بهشهری همزمان با هفته بسیج

برگزیدگان جشنواره «فتح خون» معرفی شدند

هفته بسیج به عنوان یکی از زیباترین و پرافتخارترین یادگاران معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی

خلاصه اخبار مهم مازندران در روز گذشته

اخبار انتظامی استان مازندران در روز 30 آبان

105 فرصت شغلی برای مددجویان و نیازمندان میاندورود ایجاد شد

نقش بسیار مهم پدر و مادر و معلمان در ترویج فرهنگ مطالعه

آثار و اسناد شهدا به عنوان منابع هویت ساز،جمع آوری، تبیین و منعکس شود

اعلام محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های شمال/کندوان شنبه بازگشایی می‌شود

اجرای 185 عنوان برنامه های فرهنگی اجتماعی اقتصادی و عمرانی و ورزش در هفته بسیج

عطرافشانی گلزارشهدای دستکنده کلا همزمانبا هفته بسیج

پیام تبریک فرماندار سیمرغ بمناسبت هفته بسیج

بیانیه فرمانده سپاه شهرستان سیمرغ به مناسبت هفته بسیج مستضعفین

معرفی برترین‌های مسابقات قرآن نیروی پدافند هوایی ارتش

188 متسابق قرآنی در مسابقات قرآنی پدافند هوایی آجا به رقابت پرداختند

فعالان و حاملان قرآن باید جذابیت و محبوبیت داشته باشند

کتاب از بهترین سرمایه‌های انسان و عوامل رشد و پویایی یک جامعه است

فرماندار سیمرغ در این دیدار اظهار کرد: ترویج روحیه ایثار و شهادت و فرهنگ دفاع مقدس در جامعه یک ضرورت است

علت تعطیلی جایگاه سی ان جی شهرداری ساری چه بود؟

بسیج جهان اسلام افتخار ماست

تشریح برنامه‌های سپاه ناحیه‌ی نکا در هفته‌ی بسیج

توسعه فرهنگ بسیج موجب بیداری منطقه و دنیا شده است

نود و هشت میلیارد تومان وام حمایتی به مددجویان مازندرانی پرداخت شد

جان باختن 353 نفر در حوادث جاده‌ای مازندران

مهلت ارسال آثار تا 5 آذرماه تمدید شد

محکومیت سه میلیاردی قاچاقچی موتورسیکلت در تنکابن

مقام معظم رهبری نگذاشتند انقلاب ما دچار انحراف یا بازگشت شود

مردم ساری بیش از 17 میلیارد تومان زکات پرداخت کردند

ضرورت سیستم جامع در مدیریت پسماند

پیام تسلیت استاندار مازندران درپی درگذشت مادر گرانقدر شهیدان والامقام احمد و محمد یوسفی

تخصیص 230 میلیارد تومان برای جبران خسارت‌های عمرانی بحران های طبیعی

مرکز مدیریت پسماند مازندران افتتاح شد