آخرین مطالب

روند 15 ساله نامگذاری روز ملی مازندران از زبان مدیران اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی فرهنگی، هنری

روند 15 ساله نامگذاری روز ملی مازندران از زبان مدیران اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی

  بزرگنمایی:
۱۵ سال تلاش و کوشش برای «۱۴ آبان» صورت گرفت تا مازندران روزی را در تقویم که نشان از هویت و فرهنگ این دیار است به خود اختصاص دهد.

 

بزرگداشت روز ملی مازندرانبه گزارش پایگاه خبری فجر شمال، به نقل از ستاد خبری بزرگداشت روز ملی مازندران، این روز بهانه خوبی بود که باب گفت‌وگو را با دو نفر از مدیران کل پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران باز کنیم.

محمداسماعیل امامزاده، که در اواخر دهه 80 مدیرکل دستگاه فرهنگ و هنر مازندران بود در سال 87 از کارشناسان امر خواست گردهم بنشینند تا روزی را به نام مازندران سند بزنند. این ماجرا 15 سال به طول انجامید تا در دوران مدیریت جواد جوادی در اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، مازندران صاحب تقویم شد.

در این گزارش قصد داریم روند نامگذاری روز ملی مازندران، فرصت‌ها، آسیب‌ها و چالش‌های این روز را بررسی کنیم.

بهره‌گیری از نظرات صاحبنظران در نامگذاری روز ملی مازندران

محمداسماعیل امامزاده، مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در دهه هشتاد درباره تاریخچه و چگونگی انتخاب روز 14 آبان به‌عنوان روز ملی مازندران به بیان توضیحاتی پرداخت که بازگویی آن در هفته مازندران، خالی از لطف نیست.

امامزاده در این باره اظهار کرد: در اواخر دهه 80 از سوی وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور مقرر شده بود تا در سطح کشور بر اساس پیشنهادی که در شورای فرهنگ و عمومی مطرح شده بود، هر استانی یک روز را به عنوان روز ملی، اعلام کند.

وی افزود: بر این اساس در آن برهه، جدا از اینکه یکسری مطالعاتی را انجام داده بودیم از بزرگانی که نسبت به مسائل استان اشراف کامل داشتند دعوت کردیم تا با همفکری و خرد جمعی، یک روز را به عنوان روز ملی مازندران برگزینیم.

مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اظهار کرد: در کنار اینکه در اداره‌کل، مهم‌ترین حوادث و مسئله‌ای که در تاریخ سیاسی ایران رخ داده بود و حوادثی را که مازندران پشت سر گذاشته بود را مورد بررسی قرار دادیم، به مطالعات خودمان تکیه نکردیم و از بزرگان و صاحبنظران استان دعوت به عمل آوردیم.

امامزاده تصریح کرد: در چندین جلسه‌ای که با حضور این افراد برگزار شد مباحث متعددی مطرح و جملگی افراد به اتفاق به این نقطه مشترک رسیدند که می‌بایست موضوعی انتخاب شود که هویت‌بخش باشد و در واقع شاخص مهم و راهبردی برای مازندران باشد که هویت تاریخی این استان را تکمیل کند و آن همان اتفاقی بود که برای نخستین‌بار خارج از شبه‌جزیره عربستان یک حکومت علوی تأسیس شد که در استان مازندران بود.

وی ادامه داد: بر اساس مطالعات مشخص شد که در منطقه رویان برای نخستین‌بار، حکومت علویان تشکیل و تاریخ قمری و شمسی آن نیز استخراج شد و پس از استدلال‌های فراوان، همه شرکت‌کنندگان که از اساتید نام‌آور مازندران بودند به این اجماع رسیدند که اتفاقی که می‌تواند شاخص عمده باشد برای اعلام روز ملی مازندران، مهم‌ترین حادثه همین حادثه بود که توانست یک بستر تمدنی را در مازندران به وجود بیاورد.

مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اذعان کرد: پیدایش حکومت علویان در مازندران که برای نخستین‌بار خارج از شبه جزیره عربستان، حکومت شیعی تأسیس شد، خود اساساً منشأ اتفاقات و رخداد‌های فراوانی در مازندران شد که تاریخ سیاسی این سرزمین، مفتخر به آن حوادث است.

امامزاده تأکید کرد: منشأ اصلی آن حادثه تاریخی نیز همین رخداد بزرگ تأسیس نخستین حکومت شیعی در مازندران بود که تاریخ آن نیز استخراج شد و سپس با همه ادله، استدلال و مستنداتی که وجود داشت آن را در شورای فرهنگ و عمومی مازندران مطرح کردیم در آن‌جا نیز بحث مختصری صورت پذیرفت و در نهایت مورد تصویب قرار گرفت و سپس آن را به شورای فرهنگ و عمومی کشور ارسال کردیم.

وی اضافه کرد: پس از ارسال به شورای فرهنگ و عمومی کشور، موضوع در یک کمیته تخصصی بررسی شد، تمامی مستندان مورد بازنگری قرار گرفت، صحت مستندات و استدلال‌ها برای آنان نیز به احراز رسید و سپس جهت تصویب نهایی به صحن علنی شورای فرهنگ و عمومی کشور راه یافت و در آن‌جا نیز مورد تصویب قرار گرفت و ابلاغ شد و از آن زمان به بعد در تقویم سالانه کشور، روز 14 آبان به عنوان روز ملی مازندران ثبت و درج شد.

مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اشاره کرد: پس از تصویب روز ملی مازندران در روز 14 آبان، هر ساله آن هفته برنامه‌های متنوعی تدوین و به اجرا گذاشته می‌شود.

امامزاده تصریح کرد: آن چیزی که بسیار می‌تواند مهم باشد و هیچگاه در مقطع زمانی در تبیین اهمیت این روز نباید مورد غفلت قرار گیرد، بخش تمدنی این رخداد بزرگ است که با رویکرد کاملاً دینی و الهی، ممزوج از کتاب‌الله و عترت پیامبر که اهل بیت (ع) هستند، همه برنامه‌ها باید بر محور همین دو ثقل اکبر، شکل بگیرد؛ یعنی ما هیچگاه نباید آن عامل هویت‌ساز رخداد بزرگ روز ملی مازندران را از یاد ببریم و در برنامه‌های هفته مازندران، خدای ناکرده ریز برنامه‌هایی تعریف شود که خیلی مؤانست و مطابقتی با جوهره اصلی هویت‌بخش این مناسبت باشد.

روز ملی مازندران باید مردمی شود

همچنین حسین جوادی، مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما در این باره به بیان توضیحاتی پرداخت و گفت: در رابطه با روز ملی مازندران، تلاش‌های بسیار زیادی صورت گرفت و افراد زیادی زحمت‌های فراوانی کشیدند تا این مهم به ثمر رسید.

وی افزود: از دوران مدیریت آقای امامزاده تا زمان ثبت روز ملی مازندران در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران، افراد فراوانی تلاش کردند تا این مطالبه و خواسته به فرجام مطلوب برسد.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، خاطرنشان کرد: در دوران مدیریت بنده این امر با جدیت و شتاب بیشتری برای ثبت در تقویم جمهوری اسلامی ایران دنبال شد و نیاز داشت تا به صورت مستمر این موضوع پیگیری شود.

جوادی ادامه داد: بنده نیز چندین مرحله به دیدار امامی، دبیر شورای فرهنگ و عمومی کشور جهت پیگیری موضوع رسیدم و در چندین مرحله نیز ایشان را به مازندران دعوت کردیم تا این موضوع، شکل رسمی به خود پیدا کرد تا در جلسه 864 شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 31 خردادماه سال 1401 روز ملی مازندران در 14 آبان مصادف با سالروز استقرار حکومت علویان در استان مازندران بود که پیشنهاد اولیه نیز همین روز بود مصوب و ابلاغ و به دنبال آن در تقویم رسمی کشور نیز گنجانده شد.

وی عنوان کرد: تا این روز علی‌رغم تلاش‌های فراوان و پیگیری‌های مستمر، اما منجر به آن نشده بود که روز ملی مازندران در تقویم رسمی کشور به ثبت برسد و خوشبختانه در این تاریخ این کار انجام و ابلاغ نیز شد و این خواسته دیرینه محقق گردید.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اعلام کرد: این ماجرا تنها یک بخش از تلاش‌ها بود یعنی اینکه ما فقط این روز را بتوانیم در تقویم رسمی کشور به ثبت برسانیم و شاید خیلی از اتفاقات دیگری نیز افتاد و روز‌های دیگری نیز مناسبت‌های دیگری را به خودش گرفت.

جوادی بیان کرد: تلاش ما برای اینکه یک روزی را به نام روز مازندران داشته باشیم فقط به اینکه 14 آبان در تقویم رسمی کشور روز مازندران ثبت شود به این ختم نشد و نباید هم به همین جا ختم می‌شد؛ لذا پس از ثبت در تقویم رسمی باید اقداماتی انجام می‌شد. روز مازندران با تمام سبقه فرهنگی که این استان دارد باید بالاخره به یک نحوی در گستره تاریخی و فرهنگی این استان به منصه ظهور می‌رسید.

وی اشاره کرد: به همین خاطر، ما با توجه به عمر کم مدیریتی در استان، تلاش‌هایی را در عرصه فرهنگ بومی انجام دادیم و علاوه بر کار‌های مستمری که شده بود و به صورت عادی و روتین انجام می‌شد طرح نوجوان مازنی را برنامه‌ریزی کردیم که کار بسیار بزرگی بود.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران افزود: چندین هزار خانواده دوباره برگشتند به زبان مازندرانی توجه کردند، در رابطه با فرهنگ بومی، شاید یکی از اقدامات بی‌نظیری بود که این کار ما نیز تحت عنوان نوجوان مازنی در دوره بنده، پایه‌ریزی شد. در شورای فرهنگ عمومی کشور با حضور رئیس جمهور و چندین وزیر و معاون وزیر و نیز اعضای شورای فرهنگ عمومی، بررسی شد و آنها هم دیدند که این طرح یک طرح بسیار خوبی است. بنای این نداشتیم که روز مازندران تنها به 14 آبان ختم شود و برای آن برنامه سالانه داشتیم.

جوادی اذعان کرد: اصلاً هدف این بود که روز ملی مازندران، مردمی شود، همچنین در رابطه با گستره فرهنگی ما طرح «شهر برتر فرهنگی» را گذاشتیم که آن هم در راستای روز ملی مازندران بود و لذا به بخش‌های مختلف مازندران از جمله ورزش، صنعت، کشاورزی و همه ابعادی که می‌شد مازندران را معرفی کرد، توجه کردیم.

وی با بیان این نکته که واقعا بنای کار ما این بود که در روز ملی مازندران، مردم را محور بدانیم و این هم به لطف خدا تا حد مطلوبی انجام شد؛ گفت: طرح استعدادیابی کاتی نیز از دیگر طرح‌هایی بود که در همین راستا انجام شد که در این طرح نیز باز هم فرهنگ بومی و زبان مازندرانی مورد توجه قرار می‌گرفت.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، تأکید کرد: در واقع ما برای هر فصل، برنامه‌ای داشتیم تا روز مازندران فقط محدود به 14 آبان و یا هفته مازندران نباشد و این بیاید در طول سال، جاری شود و فرهنگ، زبان، سنن، لباس، مذهب و همه داشته‌های مازندران، مورد توجه و معرفی قرار گیرد.

جوادی ادامه داد: در کنار این اتفاقات نیز کارها، فعالیت‌ها و برنامه‌های دیگری نیز انجام شد که ما در طول سال بتوانیم داشته‌های خودمان را معرفی کنیم و در همان زمانی که در خردادماه روز مازندران مصوب شد در همان سال در مردادماه ابلاغ شد، ما در آبان‌ماه همان سال، «همایش بزرگ نام‌آوران» را داشتیم که در رشته‌های مختلف، مازندران چهره‌های شاخص خودش را معرفی کرد و نشان داد.

وی متذکر شد: مخلص کلام اینکه استان مازندران، سرمایه‌های بزرگی دارد و لیاقتش خیلی بیشتر از اینها است که شاید روز مازندران و هفته مازندران بهانه‌ای شود تا اینکه به آنچه حق خودش هست، برسد.

 


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

بهره‌مندی 302 نفر از خدمات مشاوره فردی و گروهی در چالوس

آخرین وضعیت جوی و متوسط دمای مازندران تا هفته آینده+ جدول

همایش تخصصی نقش زنان در دوران دفاع مقدس در بهشهر برگزار شد

افتتاح درمانگاه دندانپزشکی مهر شفای ایران در ساری

طباطبایی فیلسوف، دین‌شناس، عارف، اهل شهود، محقق و صاحب‌نظر در علوم و معارف مختلف اسلامی

اصلاح و ابهام زدایی از برخی قوانین در جهت توسعه شهری مازندران

میز خدمت سبب تسهیل در پیشبرد مسائل و رفع دغدغه های مردم

ایجاد مجتمع های تولیدی نان، افزایش تولید و کاهش صفوف نان را در پی خواهد داشت

توقیف خودروی حامل سیگار قاچاق

تفکر بسیج به کشورهای اروپایی و دانشگاه‌های دنبا صادر شد

بسیج مایه خشم دشمنان است

کشف و شناسایی هنرمندان متعهد و تقویت استعدادهای حوزه هنر و شعر

تحویل هشت سری جهیزیه بین زوجهای نیازمند بهشهری همزمان با هفته بسیج

برگزیدگان جشنواره «فتح خون» معرفی شدند

هفته بسیج به عنوان یکی از زیباترین و پرافتخارترین یادگاران معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی

خلاصه اخبار مهم مازندران در روز گذشته

اخبار انتظامی استان مازندران در روز 30 آبان

105 فرصت شغلی برای مددجویان و نیازمندان میاندورود ایجاد شد

نقش بسیار مهم پدر و مادر و معلمان در ترویج فرهنگ مطالعه

آثار و اسناد شهدا به عنوان منابع هویت ساز،جمع آوری، تبیین و منعکس شود

اعلام محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های شمال/کندوان شنبه بازگشایی می‌شود

اجرای 185 عنوان برنامه های فرهنگی اجتماعی اقتصادی و عمرانی و ورزش در هفته بسیج

عطرافشانی گلزارشهدای دستکنده کلا همزمانبا هفته بسیج

پیام تبریک فرماندار سیمرغ بمناسبت هفته بسیج

بیانیه فرمانده سپاه شهرستان سیمرغ به مناسبت هفته بسیج مستضعفین

معرفی برترین‌های مسابقات قرآن نیروی پدافند هوایی ارتش

188 متسابق قرآنی در مسابقات قرآنی پدافند هوایی آجا به رقابت پرداختند

فعالان و حاملان قرآن باید جذابیت و محبوبیت داشته باشند

کتاب از بهترین سرمایه‌های انسان و عوامل رشد و پویایی یک جامعه است

فرماندار سیمرغ در این دیدار اظهار کرد: ترویج روحیه ایثار و شهادت و فرهنگ دفاع مقدس در جامعه یک ضرورت است

علت تعطیلی جایگاه سی ان جی شهرداری ساری چه بود؟

بسیج جهان اسلام افتخار ماست

تشریح برنامه‌های سپاه ناحیه‌ی نکا در هفته‌ی بسیج

توسعه فرهنگ بسیج موجب بیداری منطقه و دنیا شده است

نود و هشت میلیارد تومان وام حمایتی به مددجویان مازندرانی پرداخت شد

جان باختن 353 نفر در حوادث جاده‌ای مازندران

مهلت ارسال آثار تا 5 آذرماه تمدید شد

محکومیت سه میلیاردی قاچاقچی موتورسیکلت در تنکابن

مقام معظم رهبری نگذاشتند انقلاب ما دچار انحراف یا بازگشت شود

مردم ساری بیش از 17 میلیارد تومان زکات پرداخت کردند

ضرورت سیستم جامع در مدیریت پسماند

پیام تسلیت استاندار مازندران درپی درگذشت مادر گرانقدر شهیدان والامقام احمد و محمد یوسفی

تخصیص 230 میلیارد تومان برای جبران خسارت‌های عمرانی بحران های طبیعی

مرکز مدیریت پسماند مازندران افتتاح شد

بسیج، با تکیه بر فرهنگ فاطمی و حسینی، تجلی روحیه جهادی و انقلابی جوانان این سرزمین است

رکوردشکنی تیرانداز مازندرانی در بوندسلیگا

اجلاسیه بین‌المللی شهدای جهان اسلام در مازندران برگزار می‌شود

تفاهم‌نامه همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای مازندران

مهمترین اخبار انتظامی استان مازندران در 27 آبان

مازندران می تواند در هوش مصنوعی در شمار برترین ها قرار گیرد